Zoete aardappel in je ontbijt?!

Mijn liefde voor de zoete aardappel heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik vind het echt de uitvinding van de eeuw! De zoete aardappel  valt voor mij echt in de categorie comfort food. Zoet, zacht en (in de meeste gevallen) warm en zacht … Ik denk dat ik iedere dag wel zoete aardappel zou kunnen eten (en ik kom al een eind in de buurt ;-)) 

www.2catsandthekitchen.com

Zoete aardappel combineert goed met heel veel. Ik vind het heerlijk in curry, met boerenkool gaat het goed samen, gebakken zoete aardappelstukjes met een lekker vegan (avocado) sausje of mayo, door de salade met een lekkere vinaigrette, gepoft met lekkere toppings en natuurlijk als frietjes. Maar ook zoet, zoals door wafel- of pannenkoekenbeslag, een zoete aardappelcake of -taart (het werkt heel goed als bindmiddel in gebak) en je kunt het zelfs rauw verwerken in sapjes.

Het is zo multi-toepasbaar dat ik een restant gare zoete aardappel dit keer heb gebruikt door mijn ontbijt. Ik zei toch dat ik iedere dag wel zoete aardappel zou kunnen eten? Nou, ook op ieder moment van de dag dus ..! Overigens, als nagerecht kan natuurlijk ook nog, met veel ahornsiroop … lekkerrrrr

www.2catsandthekitchen.com

Dus, heb je wat zoete aardappel over (of maak gewoon wat meer), dan heb je de volgende ochtend in een handomdraai dit lekkere ontbijtje klaar.  En dit ontbijt is vrij van toegevoegde suiker, dat vind ik in de ochtend altijd wel fijn. Zoete aardappel en banaan maken het zoet genoeg.

www.2catsandthekitchen.com

Recept

Sweet potato oats met banaan
Ontbijt voor 1 persoon

1/3 cup havervlokken
2/3 cup plantaardige melk (bij voorkeur ongezoet)
1 eetlepel rozijnen
1/4 theelepel kaneel
1/8 theelepel gemberpoeder
1/2 gare zoete aardappel* (left over van de vorige avond bijvoorbeeld)
1/3 banaan geprakt en de rest van de banaan in plakjes
Voor de garnering: geroosterde pecannoten en wat extra plantaardige melk

  • Doe havervlokken, plantaardige melk, rozijnen, kaneel en gemberpoeder in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken
  • Prak ondertussen de zoete aardappel en voeg deze na de kooktijd toe aan het havermengsel en meng het er goed doorheen.
  • Voeg vervolgens de geprakte banaan toe en meng goed.
  • Doe het geheel over in een kom en giet er een scheut plantaardige melk overheen en leg de resterende plakjes banaan op het haverontbijt. Als laatste bestrooi je het met de geroosterde pecannoten.

Eet smakelijk!

(recept en foto’s van Marieke)

www.2catsandthekitchen.com

(Visited 276 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.