Spruitjes zijn lekker!

Spruitjes zijn lekker! Dat is niet iedereen met mij eens, maar ik vind spruitjes lekker. En dan is het spruitjesseizoen ook nog eens lekker lang. Ieder jaar heb ik wel een favoriet recept met spruitjes. Vorig jaar was dat geroosterde spruitjes met cranberry’s, noten en ahornsiroop en dit jaar is dat spruitjescurry. Maar na de zoveelste pan spruitjescurry – die iedereen hier echt lekker vindt – krijg ik toch wat meewarige blikken … 

IMG_1890

Sinds ik én een groentetas heb én lokale groente via internet bestel past het niet allemaal meer in de groentela van de koelkast (gelukkig is het nog geen oogsttijd in de moestuin!). Mijn ogen zijn vaak groter dan mijn mond, maar gelukkig hoef ik het niet allemaal alleen op te eten. Ik kon vandaag kiezen uit aardpeer, pastinaak, wortel, bieten, broccoli, bloemkool, postelein, spruitjes, prei, paddestoelen en dan ben ik vast nog iets vergeten.

www.2catsandthekitchen.com

Vandaag waren  dus de spruitjes aan de beurt. En ja, ik zag een tarte tatin van spruitjes voor me. Spruitjes gecombineerd met paddestoelen – gebakken in knoflook – en met een lekker knapperig randje door het karamelliseren. Dat ging ‘m worden, ik kon de tarte al bijna proeven …

www.2catsandthekitchen.com

De spruitjes tarte tatin is prachtig geworden en smaakt heerlijk. Geen meewarige blikken bij spruitjes meer! O, ja en ik at er een lekkere frisse salade bij van de postelein, die ook nog in de koelkast lag. Helemaal perfect 🙂

Recept

Tarte tatin van spruitjes en portobello

4 plakjes vegan (volkoren) bladerdeeg
1 netje spruitjes (500 gram)
1/2 theelepel komijnpoeder (djinten)
2 portobello’s
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 flinke uien in halve ringen
1 theelepel komijnzaad
1 klein handje walnoten, in stukjes
2 theelepels (kokosbloesem)suiker/oerzoet
2 1/2 eetlepels olijfolie
olijfolie om in te bakken
peper en zout
1 lage taartvorm, ingevet en met bakpapier op de bodem (Ø 25 cm)

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Ontdooi de plakjes bladerdeeg
 • Maak de spruitjes schoon en halveer ze en kook ze maximaal 3 minuten. Meng de spruitjes met het komijnpoeder en wat peper en zout
 • Snijd de portobello’s in plakken 2 – 3 mm dik en bak ze in olijfolie.
 • Voeg peper, zout en de gehakte knoflook op laatst toe en bak nog een minuutje mee. Meng de paddestoelen door de spruitjes
 • Bak in een beetje olijfolie vervolgens de gesneden uien met het komijnzaad en wat peper en zout langzaam bruin (karamellieren) in ongeveer 15 minuten. Zet apart.
 • Meng 2 1/2 eetlepel olijfolie met de suiker en bestrijk hiermee de (met bakpapier beklede) bodem van de taartvorm.
 • Stort het spruitjes – paddestoelen mengsel in de vorm en verdeel over de bodem.
 • Verdeel vervolgens de gebakken uien over het spruitjesmengsel en daarna de stukjes walnoot
 • Maak van het bladerdeeg 1 geheel. Dit kan door de plakjes op elkaar te leggen en uit te rollen tot 1 lap of – zoals ik deed – de 4 plakjes aan elkaar de ‘plakken’ tot een groot vierkant
 • Leg het deeg over de groente in de vorm en vouw de rand mooi over de groenten heen, alsof je ze instopt en bestrijk het deeg licht met olijfolie
 • Bak de taart 25-30 minuten in de oven
 • Haal uit de oven. Zet een plat bord of schaal op de vorm en draai snel om. De taart staat nu met het deeg op het bord. Haal voorzichtig het bakpapier van de taart en: voilà!

www.2catsandthekitchen.com

Eet smakelijk

(Recept en foto’s van Marieke (c))

(Visited 593 times, 1 visits today)

4 gedachten over “Spruitjes zijn lekker!

 1. Wauww dat ziet er erg lekker uit ga ik zeker maken ben ook gek op spruiten maar mij niet uit hoe of waar heerlijk vind ik het.
  Heb trouwens ook je recept voor matzers meegenomen om te proberen wat een goed idee zeg dat maak ze een stuk aantrekkelijker.

  geweldige site heb je en heerlijke recepten

 2. Oeh, dit moet ik onthouden! Ziet er goed uit zeg :).
  Sinds vorig jaar vind ik spruitjes ook weer heel lekker, als kind nooit. Daarna probeerde ik het nooit, tot vorig jaar dus, en het viel me alles mee. De structuur is bijvoorbeeld heerlijk. Hmm, met walnoten en portobello’s moet zo’n taart heel lekker zijn.
  Deze ga ik ook pinnen!
  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.