Soep voor warme dagen: komkommer-misosoep

Heerlijk is het nu! Veel zon, lekker windje en aangenaam warm. Zelfs binnen zitten met de balkondeuren open vind ik geen straf. Het voelt allemaal zo zomers opeens, daar was ik echt aan toe. Mijn tuin explodeert met dit weer. Mijn tuin was er heel erg aan toe. Snijbiet, rucola, Oost-Indische kers, erwtjes en tuinbonen. Het oogstseizoen is begonnen! 


Michelangelo is er niets bij!

En wat is er met dit warme weer nu lekkerder dan een heerlijk koud soepje? Eigenlijk niets, dus koude soep ‘it is’.

Vorige week moest ik de examenopdracht voor de module Raw inleveren. Ik moest zelf een recept ontwikkelen. Ik had drie kleine gerechtjes gemaakt, waaronder een klein glaasje komkommer-misosoep en die was echt goed gelukt! 
 
 
Ik vind miso heerlijk. Voor degenen die niet weten wat het is, het is een pasta van gefermenteerde sojabonen, vaak ook met een graan. Ik gebruik het veel in de keuken. In dressings, marinades, soep en soms in zoete gerechten. Bovendien is miso gezond, want het bevat proteïnen en vezels en door de fermentatie zit het vol goede bacteriën, die weer een gunstig effect schijnen te hebben op de darmflora. De moeite waard dus. Volgens de macrobiotiek versterkt miso en geeft het warme energie. Als ik me niet lekker voel, dan neem ik ook een kop misosoep en heus, het versterkt.
 
 
Tot zover de eigenschappen en mogelijkheden van miso. Nu de misosoep. Ik maak de soep gewoon in de blender en heb eigenlijk altijd alles wel in huis. Het is super makkelijk en verrassend lekker, dus zeker maken 🙂
 
Recept
Komkommer-misosoep
(4 kleine glaasjes of 2 middelgrote glazen)
 
1 komkommer, geschild en in blokjes
1 eetlepel citroensap
5-8 basilicumblaadjes*
1 flinke eetlepel misopasta**
1 klein teentje knoflook, geperst
 
Doe de stukjes komkommer met een scheutje water in de blender en blend tot het een vloeibare massa is. 
Voeg misopasta, basilicum, citroensap en knoflook toe en blend nog een keer grondig. 
Schenk in kleine glaasjes en laat koud worden in de koelkast.
Garneer met bijvoorbeeld hele dunne plakjes cherrytomaat, basilicum of met een mooie eetbare bloem.
 
* Als je geen basilicum in huis hebt, dan is peterselie een lekkere vervanger
** Ik heb de lichtbruine misopasta (pindakaaskleur), die qua smaak wat in het midden zit, maar andere miso smaakt ook goed. Proef wel goed hoeveel, want de smaakintensiteit verschilt. 
Ik hou van een stevige smaak en doe een hele flinke eetlepel miso in de soep. Ben je nog niet zo gewend aan de smaak van miso, begin dan met wat minder en proef goed wat je lekker vindt. Na een paar keer wil je meer! 😉
 

Eet smakelijk en geniet van de zomer!
 
(recept en foto’s van Marieke (c))
(Visited 183 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.