Snelle mediterrane boerenkoolsalade

Ik oogst me helemaal suf aan de boerenkool! Ik heb drie soorten in mijn moestuin: palmkool, dwerg-boerenkool en paarse boerenkool. In het voorjaar had ik wat zaadjes voorgezaaid, die kwamen allemaal uit en ja, ik hou niet van weggooien, dus maakte ik een prachtig koolwoud in mijn tuin. Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar meer dan 50 plantjes zijn het wel 😉

www.2catsandthekitchen.com

De oogst begon al vroeg in juli, heerlijk. Mijn mede tuinders keken wat vreemd op, nu al boerenkool? Ja, natuurlijk! Als ik op de vorst moet wachten, dan duurt het nog wel even en nergens voor nodig. Zonder vorst vind ik boerenkool heel erg lekker. Overigens, bepaalde beestjes in mijn tuin houden ook van koolbladeren, want als ik te lang wacht zijn de bladeren half opgegeten (vooral de palmkool). Slakken denk ik 😉

www.2catsandthekitchen.com

Smoothies, salades, roerbakschotels, ribollita, smeersels, chickpea omelettes en chips. Gelukkig is het een veelzijdige groente! Mijn lieve man houdt ook erg van boerenkool, kale op zijn Amerikaans. Vooral de salade met een miso-tahin dressing, die je dan zo lekker inmasseert, vindt hij heerlijk. Maar ik wilde nu weleens een andere boerenkool salade. Ik had zin in olijven, dus dat werd mijn leidraad.

www.2catsandthekitchen.com

Volgens mij kan je boerenkool ook wel in een pot kweken op je balkon bijvoorbeeld, maar zorg voor een ruime en hoge pot, want de wortel gaat best diep en de plant kan groot worden. Mijn dwerg-boerenkool groeit vooral laag bij de grond. Uiteindelijk niet de handigste in mijn moestuin met kleigrond, maar hij doet het fantastisch!

En dan nu de salade ..!

Recept

Mediterrane boerenkoolsalade met kikkererwten en Kalamata olijven 
voldoende voor 2 a 3 personen

1 eetlepel mosterd
1/4 cup olijfolie
1 eetlepel (appel cider) azijn
1 theelepel agave siroop
peper en zout
4 – 6 flinke boerenkool bladeren
1 a 1/2 cup cherrytomaatjes
1/4 cup Kalamata olijven
2 a 3 zongedroogde tomaten (op olie, dat is het lekkerste)
1 blik kikkererwten (ongeveer een ruime cup)
verse basilicum, een klein handje, in stukjes gescheurd
optioneel: wat gehakte noten of zaden, bijvoorbeeld walnoten, pijnboom- of pompoenpitten

  • Maak een dressing door de mosterd, olie, azijn, agave en wat peper en zout met een garde door elkaar te kloppen totdat het bindt. Je hebt een mooie vinaigrette gemaakt.
  • Was de boerenkoolbladeren, maak goed droog en snijd de nerven uit de bladeren. Snijd de bladeren in grove stukken.
  • Doe de dressing bij de boerenkool en masseer deze met je handen goed door en in de boerenkool. Doe dit een paar minuten. Hierdoor worden de bladeren wat zachter.
  • Halveer de cherrytomaatjes en snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes
  • Ontpit de olijven en snijd deze in ringetjes
  • Laat de kikkererwten uitlekken (en gooi het vocht niet weg! Daar kan je prachtige dingen van maken, zoals meringues! Google maar op aquafaba)
  • Doe de cherrytomaatjes, olijven, zongedroogde tomaat en kikkererwten bij de boerenkool en hussel door elkaar. Bestrooi voor het opdienen met de basilicum.

www.2catsandthekitchen.com

Eet smakelijk!

(Recept en foto’s van Marieke (c))

(Visited 217 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.