Rabarber-bosbessen crumble

Rabarber, nooit echt mijn ding geweest. Zuur, wrang en nog zuurder, dat zijn mijn herinneringen aan rabarber. Gaar-gekookte rabarber met tonnen suiker, iets dat alleen oma’s maken … Maar rabarber is onmiskenbaar bezig met een opmars! Veel recepten, zoet en hartig, frisdranken en cocktails met rabarbersmaak. Zelfs ik kan er niet meer omheen … ! 😉

www.2catsandthekitchen.com

Dus ja, ook ik stond met een bos rabarberstengels in mijn hand. Ik moest en zou nu toch iets lekkers maken met rabarber. Dus geen gaar-gekookte rabarber met suiker, maar iets spannender dan dat. Gelukkig stonden de bosbessen naast de rabarber, dat leek mij een perfecte combinatie (bosbessen vind ik namelijk altijd lekker!). Dus toch maar mee naar huis, die stengels en aan de slag …

Ik heb rabarber nog nooit in mijn tuin gehad, mede omdat ik het nooit echt lekker vond. Ik kan me van vroeger wel herinneren dat we rabarber in de tuin hadden. De planten zijn best mooi, met grote groene bladeren op die roze-rode stengels. Er was altijd iets met rabarber en berenklauw, die in de tuin stonden en op elkaar leken, maar bij de berenklauw moest je uit de buurt blijven (*herinnering*).

www.2catsandthekitchen.com

Van oudsher werd rabarber gebruikt als geneesmiddel, dus niet om de smaak 😉 Het heeft een laxerende werking en verder is het rijk aan mineralen, vooral ijzer, en vitaminen. Rabarber bevat oxaalzuur, dat bindt zich aan calcium om het lichaam te verlaten, dus eet er niet al te veel van (en dan bedoel ik niet 2 x opscheppen van onderstaande crumble, drie keer opscheppen mag ook ;-)). Let op, alleen de (jonge) stelen zijn eetbaar en niet voor de bladeren, die zijn giftig!

www.2catsandthekitchen.com

Goed, in de keuken dus. Ik maak tegenwoordig vaak crumble tot groot plezier van man en kinderen. Dat vond ik wel een veilig recept voor de rabarber: rabarber-bosbessen crumble, dat was mijn plan. En in tegenstelling tot mijn befaamde appelcrumble wilde ik dit keer een glutenvrije crumble met lekker veel noot in de kruimels. Dat is gelukt en ondanks dat ik wat aan de krappe kant zat met de hoeveelheid suiker, was iedereen – inclusief ikzelf! -enthousiast over deze rabarbervariant.

www.2catsandthekitchen.com

Recept

Bosbessen-rabarbercrumble (glutenvrij)

ongeveer 5 cups rabarber in stukjes (ik had een verpakking van 750 gram)
1 flinke cup bosbessen
1/4 cup biologische rietsuiker (als je zeker wil zijn dat het niet te zuur is, dan 1 tot 2 eetlepels extra!)
1/2 theelepel gemalen kardemom

Voor de crumble:
1/2 cup havervlokken
3/4 cup havermout
1/2 cup amandelmeel
1/2 cup grof gehakte hazelnoten
1/4 cup + 1 eetlepel biologische rietsuiker
snuf zout
4 eetlepels plantaardige boter

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Doe de rabarberstukjes met de bosbessen in een grote ovenschaal (20×30 cm)
  • Meng met de suiker en kardemom
  • Meng de droge ingredienten voor de crumble goed door elkaar
  • Voeg de boter toe en snijd dit met twee messen door het mengsel heen totdat het goed gemengd is. Eventueel met je handen afmaken
  • Verdeel de crumble over het rabarber mengsel
  • Zet in de oven gedurende 50-55 minuten, totdat het fruit zacht is en borrelt en de crumble licht gekleurd is

Tip: Lekker met vanille-soja yoghurt of opgeklopte kokosroom!
Tip: Niet zo van de glutenvrij? Je kan het amandelmeel ook vervangen door gewone – of speltbloem

www.2catsandthekitchen.com

Eet smakelijk!

(recept en foto’s van Marieke (c))

(Visited 497 times, 1 visits today)

4 gedachten over “Rabarber-bosbessen crumble

  1. Dit heb ik al een paar keer gemaakt en iedere keer weer zoooo lekker en zo’n makkelijk recept om te maken! Vriendlief en ik weten hier wel raad mee 😉

    1. Wat leuk!! Lekker is het he. Rabarber kan ook goed met appel of aardbeien en als rabarber uit het seizoen is, dan lekker appel-peren crumble 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.