Plannen maken voor 2015 met een power lunch

Allereerst wens ik jou een heel mooi en vooral lekker 2015 toe!
Ik zie – na alle jaaroverzichten van 2014 – de goede voornemens voor 2015 voorbij komen op Twitter en Facebook. Ik ben niet zo van de goede voornemens. Je doet het of je doet het niet en daarom heb ik op 31 december het hardlopen maar weer opgepakt  😉 (daarover later meer). 

IMG_0727

Bij mij draait het nu om plannen maken, plannen voor 2015. Na een bewogen 2014 met een verhuizing (inclusief alle koop- en verkoopstress), faillisementen en nieuwe banen, komen we nu in rustiger vaarwater. Toch wat golfjes in het water blijkt, want per maart houdt mijn contract op. Dat is jammer, maar het is niet anders. Wel een zeer geschikt moment voor die eeuwig lastige vraag: “wat wil ik doen?”.

Het antwoord op die vraag is nog niet zo simpel … Is het wat ik tot nu toe heb gedaan of is het iets anders? Waar word ik blij van en waar wil ik me de komende jaren mee bezig houden? Dus daar ga ik mij de komende tijd maar eens over buigen en ik sluit zeker niet uit dat het iets met eten, koken, gezondheid en/of dierenwelzijn te maken gaat hebben.

SONY DSC

Mijn plannen voor 2015 hebben ook te maken met deze website. Dus geen winterslaap meer van anderhalf jaar, maar regelmatiger een post met (en soms zonder) een lekker recept. Mooiere foto’s maken van de gerechten (daglicht, kom terug!) en vooral proberen anderen daarmee te inspireren om meer plantaardig te eten.

SONY DSC

Meteen wat inspiratie met mijn lunch van vandaag. Een lunch die ik vaker eet in verschillende varianten en met recht een power lunch genoemd mag worden. Als iemand aan je vraagt: “krijg je wel genoeg eiwitten binnen?”, dan antwoord je gewoon met deze lunch! ;-). Kikkererwtenmeel, hummus en tempeh als eiwitbronnen bij elkaar, dat komt dus wel goed.

SONY DSC

Recept
voor een 1-persoonslunch
Chickpea ‘bread’ met hummus, avocado en gemarineerde tempeh

Voor het chickpea ‘bread’
1/4 cup kikkererwtenmeel
1/8 theelepel bakpoeder
1/8 theelepel zout
1/2 theelepel oregano
evt 1/2 – 1 eetlepel edelgistvlokken
peper naar smaak
1/4 cup water (+1 à 2 eetlepels extra)

Voor de gemarineerde tempeh
1-2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels tamari
1 theelepel ahornsiroop
1/2 theelepel gemalen komijn
1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
6 plakjes tempeh (ongeveer; of reepjes of blokjes ..)

(zelfgemaakte) hummus
1/2 avocado in plakjes
zuurkool
een paar cherrytomaatjes in kwarten
wat verse kruiden (peterselie, koriander)

  • Marineer eerst de tempeh. Dit kan je zo lang van te voren doen als je wil, maar minimaal een halfuurtje is wel lekker (ik laat het soms een nacht staan).
  • Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar en leg de tempeh plakjes erin. Draai halverwege de tijd de plakjes om.
  • Als de plakjes voldoende gemarineerd zijn, bak ze dan in een klein beetje olijfolie bruin en knapperig.
  • Voor het chickpea ‘bread’ meng je het kikkererwtenmeel, bakpoeder, zout, peper, oregano, edelgist door elkaar en vervolgens voeg je het water toe. Het moet een stevig beslag zijn. Je kan ook meer water tovervoegen, dan maak je een chickpea flensje (ook lekker!).
  • Verhit een beetje olijfolie in een bakpan en giet (en schep) het beslag in de pan. Maak er een mooie ronde vorm van door met een lepel het wat uit te strijken.
  • Bak het chickpea ‘bread’ aan beide zijden bruin (3 à 4 minuten per kant)
  • Leg het chickpea ‘bread’ op een bord en besmeer rijkelijk met de hummus. Beleg vervolgens met plakjes avocado, tempeh en tomaat en strooi er kruiden en vers gemalen peper overheen. Ik vind het heerlijk om er een beetje zuurkool op te doen. Niet iedereen houdt van zuurkool, maar in dit geval zeker de moeite waard om te proberen.

Eet smakelijk!

Variatie op brood: sandwich met hummus, avocado, gemarineerde tempeh en zuurkool

SONY DSC

(Recept en foto’s Marieke (c))

(Visited 216 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.