Pepernoten met een smaakje

Ik ben verhuisd!! In het echte leven ook, maar ook met mijn blog. Van blogger naar mijn eigen site 🙂 De verhuizing naar een nieuw huis en veranderingen op gebied van werk maakten dat ik de afgelopen periode geen tijd kon maken voor mijn blog. Ik wilde wel, maar het lukte niet. Maar nu ga ik verder. Gewoon doen! De site is nog niet af, maar ik kan gaan streven naar perfectie, maar dat doe ik dus niet. Ik wil weer verder. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden en gaan vinden. Speciaal voor de eerste week van december: pepernoten.

SONY DSC
Mijn 2cats zijn meeverhuisd natuurlijk. Het gaat goed met ze

Pepernoten liggen aan het einde van de zomer zo’n beetje in de winkel, mij nog veel te vroeg. Wel ben ik dit jaar al vroeg begonnen met het zelf bakken van pepernoten. Vooral een lekkere vegan pepernoot, zonder al te veel ongezonde ingrediënten. Heeft een paar pogingen gekost 🙂 Oventemperatuur luister soms wel nauw 😉

SONY DSC

Mijn speltnootjes vielen hier in ieder geval goed in de smaak, ook bij de kids. De oudste heeft onlangs de pepernotenwinkel ontdekt en vertelde opgewonden over pepernoten met allerlei smaakjes. Tja, toen dacht ik natuurlijk: “dat kan ik ook!”. En zo geschiedde..

Ik heb het uiteraard op mijn eigen manier gedaan, dus geen suikerlaagjes om de pepernoot, maar smaak ín de noot. Sinaasappel, gember en anijs (de laatste op verzoek van de oudste), maar ook zonder toegevoegde smaakjes zijn deze speltnoten erg lekker, al zeg ik het zelf. Naast deze smaken zijn er uiteraard nog vele andere mogelijk. Ik ben benieuwd welke smaken jullie lekker vinden!

SONY DSC

Pepernoten

1 cup half speltmeel en half speltbloem
¼ cup kokosbloesemsuiker
¼ thl zout
½ thl bakpoeder
2 thl speculaaskruiden
½ thl kaneel
3 el gesmolten kokosolie
2 el plantaardige melk

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de droge ingrediënten en voeg vervolgens eerst de kokosolie toe. Meng daarna de plantaardige melk erdoorheen, tot je een mooi deeg hebt.
  • Is het te droog, valt het uit elkaar, voeg dan nog voorzichtig ½ tot 1 eetlepel melk toe.
  • Maak kleine balletjes van het deeg en leg op de bakplaat.
  • Zet in de oven voor 25 minuten. Hou ze de laatste 5 minuten in de gaten dat ze niet te hard gaan.

Voor sinaasappel pepernoten: voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe aan het mengsel (het mengt beter als je dit eerst mengt met de gesmolten kokosolie en dan door de droge ingrediënten mengt).

Voor gember pepernoten: voeg 1 (ruime) theelepel vers geraspte gemberwortel toe aan het mengsel (het mengt beter als je dit eerst mengt met de gesmolten kokosolie en dan door de droge ingrediënten mengt).

voor anijs pepernoten: voeg 1 theelepel anijszaad toe aan de droge ingrediënten en ga dan verder met het recept zoals beschreven.

SONY DSC

 Eet smakelijk!

(recept en foto’s Marieke (c))

(Visited 332 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.