No waste pesto

Pesto, dat is iets waar we hier in huis altijd een voorraadje van hebben, want pasta-pesto is snel, makkelijk en een van de favorieten van de kids. Nu heb ik pesto uit potjes nooit een heel groot succes gevonden, te zout en te weinig basilicum-smaak. Nu wil ik het sowieso niet meer, omdat er kaas in zit. Plantaardige pesto heb ik nog niet gevonden in de winkel en “nothing beats home-made pesto!!”

In pesto moeten heel veel groene blaadjes. Ik ben dol op groene blaadjes en ik heb ze veel in huis in alle soorten en maten. Pesto, de pesto genovese, wordt oorspronkelijk gemaakt met basilicum, maar dit kan natuurlijk ook met heel veel andere ‘blaadjes’, vind ik. Net zoals je de pijnboompitten kan vervangen door andere pitjes en noten. Zelfs de kaas is vervangbaar! :-). Variatie te over dus als het gaat om pesto. 

 
Pesto gebruik ik bij pasta, maar ook lekker bij granen en rijst. Helemaal lekker bij gnocchi, een van mijn all time favorites! Je kan het door de sladressing doen, op brood in combinatie met wat avocado en tomaat of bij aardappeltjes uit de oven. Hartstikke handig om in huis te hebben dus. 
 
Dit keer maakte ik een pesto van basilicum met radijsblaadjes. Ik had een flinke bos radijsjes in mijn groentetas. De radijsjes verdwenen in de sla. De blaadjes gebruik ik altijd, echt nooit weggooien! Ik doe ze vaak door een groene smoothie, maar dit keer door de pesto dus. Heerlijk! En als de kids om meer vragen, dan kan ik met zekerheid zeggen dat de pesto geslaagd is!
Ik maakte een variant met pijnboompitjes en een met hazelnoten. 
 
Pesto met zoete aardappelgnocchi (all home-made!)
 
 
Recept
No-waste pesto van radijsblaadjes
 
1 cup basilicumblaadjes
1 cup radijsblaadjes
1/3 cup geroosterde hazelnoten of geroosterde pijnboompitjes
1/4 cup edelgistvlokken
2 tenen knoflook (of 1 grote, in stukjes gesneden
1 eetlepel citroensap
1/4 cup extra vierge olijfolie
peper en zeezout
 
Doe alles in een keukenmachine, maar begin met de helft van de olie. Meng alles met de machine door elkaar en voeg olie toe totdat je de consistentie hebt, die je lekker vindt. Dit kan zijn dat je misschien meer olijfolie nodig hebt. Breng vervolgens verder op smaak met peper en zout. 
 
Eet smakelijk!! 
 
(Foto’s en recept van Marieke (c))
 
 
 
(Visited 189 times, 1 visits today)

Een gedachte over “No waste pesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.