Kweepeer: chutney of jam?

De herfst brengt weer een nieuwe oogst met zich mee. Misschien heb je ze al zien liggen bij je groenteboer? Die grote bobbelige, gelige peren, waarvan je denkt… wat moet ik daar nu weer mee?? Kweeperen dus. Rauw echt niet te eten, dus je moet er wel iets mee maken. Ik wist ook nooit wat ik er mee moest en liet ze links liggen. Totdat ik vorig jaar een aantal kweeperen kreeg en er wel mee aan de slag moest! 

www.2catsandthekitchen.com

Ik maakt er een crumble mee, tot grote vreugde van mijn thuisfront en ik ging aan de slag met een chutney. Een chutney kan je lekker lang bewaren en lekker om bij van alles en nog wat te serveren. In ieder geval geweldig bij de kruidige aardappelkoekjes van Ottolenghi bleek toen en nu ook heerlijk bij curry wafels (ik zit in mijn wafelperiode).

www.2catsandthekitchen.com

Chutney is niet iets dat ik dagelijks maak, bijna nooit eigenlijk, dus ik wilde ook niet iets heel ingewikkelds maken. Dus met wat ingrediënten die ik toch al in huis had en verder niet teveel gedoe en zo kwam er toch iets heel lekkers uit, ook volgens de kids.

www.2catsandthekitchen.com

www.2catsandthekitchen.com

Dit jaar zag ik ze weer, die kweeperen en ik wilde ze! Met het bescheiden aantal van twee kweeperen ging ik naar huis. Ze lagen bij de peren in de fruitschaal en toen kwam die vraag weer: wat te doen met mijn twee kweeperen …?  Dit keer geen chutney, maar jam. Lekker zoet, maar wel kruidig en spannend … Misschien voor over de yoghurt of op een geroosterde boterham met kokosboter?

www.2catsandthekitchen.com

Recept

Kweepeer jam
Genoeg voor 1 potje jam

2 kweeperen, in kleine blokjes
1 cup water
3/4 cup biologische rietsuiker
1/4 theelepel gemalen kardemom
1/4 theelepel vanille extract

 • Doe alle ingrediënten in een pan en laat ong. 1,5 tot 2 uur op laag vuur sudderen
 • Als je aan het einde de stukken te groot vindt, prak het dan nog een beetje fijn met vork of een stamper
 • Laat afkoelen en doe over in een gesteriliseerde pot
 • Bewaar in de koelkast
 • Heel lekker op een stevige boterham met kokosboter/kokosolie

Kweepeer chutney
Voor een flinke pot chutney

1 kleine rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
3 kweeperen, in kleine blokjes
1/2 cup gedroogde abrikozen, in stukjes
1 thl geraspte verse gemberwortel
4 gekneusde kardemom peulen
3 gekneusde zwarte peperkorrels
1/2-1 thl kaneel
1 cup appelazijn
1 cup agave

 • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pan en laat op zacht vuur 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen
 • Eventueel aan wat extra water toevoegen als het droog dreigt te komen
 • Laat afkoelen en doe over 1 een gesteriliseerd pot
 • Bewaar in de koelkast.
 • (mijn ervaring is dat het lang houdbaar is (door veel azijn))
 • Lekker met currywafels, kruidige gerechten

www.2catsandthekitchen.com

Eet smakelijk!
(recepten en foto’s van Marieke (c))

(Visited 1.599 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.