Japanese-fusion: gebakken Udon noedels

De Oosterse keuken, daar kun je als vegan vaak goed uit de voeten. Veel groente, tofu, tempeh, miso en kokos. De meeste gerechten kennen een vega(n) variant, dus kun je hier vaak zonder al te veel problemen met je (niet-vegan) vrienden en familie eten. Altijd wat kleine dingen om op te letten natuurlijk, zoals vissaus. Of, zoals ik een keer constateerde, kroepoek!

www.2catsandthekitchen.com

Natuurlijk weet ik dat kroepoek van garnalen is gemaakt, maar toen het bij binnenkomst op tafel werd gezet dacht ik, “hé, dat is lang geleden” en voordat ik er goed en wel over nagedacht had, zat het in mijn mond. Toen moest ik om mezelf lachen 😀 en kreeg ik emping, een soort kroepoek gemaakt van een Aziatische noot.

www.2catsandthekitchen.com

De laatste tijd is bij ons thuis de Japanse keuken in trek, althans ik noem het een soort van Japanese-fusion, want echt authentiek Japans, dat is het zeker niet! Wel maak ik veel gerechten met Japanse Udon noedels, ramen (noedelsoep), misosoep en lekkere groente gerechten met heerlijke dressings op basis van sesam, sojasaus en miso.

Zo komen er ook interessante nieuwe producten het huis in, zoals burdock root (kliswortel) en  taro, waarmee geëxperimenteerd wordt. Dat is uiteraard de ene keer meer succesvol dan de andere keer, maar nooit ontmoedigend! De toko wordt een steeds leukere plek om te winkelen (maar let op, veel bewerkte producten bevatten e621!).

www.2catsandthekitchen.com

De laatste paar weken ben ik verzot geraakt op een heerlijk noedelgerecht, gemaakt met Japanse Udon noedels, geïnspireerd op de Chinese Chow Mein (gebakken noedels). Overigens komt de Japanse Yaki Udon ook aardig in de buurt. Udon noedels vind ik zo mooi, omdat ze wat dikker zijn (en ook zonder saus heel lekker zijn!). “Oh, dit is lekker, dit is écht heel lekker!”, zei mijn man iedere keer dat hij dit gerecht proefde. Het delen waard dus!

www.2catsandthekitchen.com

Recept

Gebakken Udon Noedels
ruim voldoende voor 2 personen

1 pakje Udon noedels (270 gram)*
1 courgette
2 wortels (zo nodig geschild)
2 a 3 bosuitjes
± 3 cm verse gemberwortel (meer mag ook, je hebt in dit gerecht niet snel teveel gember!)
2 teentjes knoflook
1/4 cup sojasaus (tamari of shoyu)
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel agavesiroop
1 theelepel sesamolie
olijfolie

  • Zet een ruime pan water op om de noedels in te koken.
  • Maak met een spiralizer** mooie slierten van de courgette en wortel. Heb je geen spiralizer, geen zorgen, snijd ze dan in dunne reepjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd in ringetjes (witte en groene gedeelte).
  • Rasp de gemberwortel en snijd de knoflook fijn
  • Voor de saus: meng gember, knoflook, sojasaus, rijstazijn, agavesiroop en sesamolie.
  • Kook de noedels in het kokende water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als ze klaar zijn, giet af en spoel af onder koud water.
  • Verhit ondertussen in wok of andere grote pan wat olijfolie en bak hierin de wortel en courgette ± 4 minuten. Voeg vervolgens de afgespoelde (en uitgelekte) noedels toe en bak mee. Zorg dat noedels en groente goed gemengd zijn.
  • Voeg de saus toe en bak ± 2 minuten mee terwijl je de saus goed door de noedels mengt.
  • Voeg de bosuitjes toe, meng erdoor en klaar!
  • Eten met stokjes natuurlijk!

Ook lekker met stukjes gebakken gemarineerde tempeh of gebakken plakjes shii-take.

* Ik gebruik een standaardverpakking van 270 gram gedroogde Udon noedels (3 bosjes van 90 gram), maar andere verpakkingen kunnen natuurlijk ook. Je hebt ook voorgekookte Udon noedels bij de toko. De hoeveelheid die je gebruikt moet in ieder geval ruim genoeg zijn voor 2 personen (of 3 kleine eters, dat kan ook)

** Je hebt tegenwoordig al hele eenvoudige spiralizers. Ik heb een kleintje, die lijkt op een puntenslijper en gewoon bij de andere keukenspulletjes in de la past.

www.2catsandthekitchen.comEet smakelijk!
(recept en foto’s van Marieke (c))

(Visited 3.062 times, 1 visits today)

2 gedachten over “Japanese-fusion: gebakken Udon noedels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.