Hardlopen week 1 en herstellen met een groene smoothie

Zoals ik in mijn vorige post al zei, ik heb het hardlopen weer opgepakt. Dit valt niet in de categorie goede voornemens, want ik was er in oktober al mee begonnen, maar vanwege een blessure was ik even gestopt. Ik kreeg namelijk enorm pijn en vermoeid gevoel in mijn voeten, alsof ik een marathon had gelopen en daarna de hele dag nog eens had gestaan. Na wat advies van een fysio was de conclusie: overbelaste voeten.. 

Tja, overbelaste voeten. Eerlijk gezegd klinkt dat best een beetje lullig, toch? Maar ik had het er mee te doen. Heeft iets te maken met korte kuitspieren en toch iets te fanatiek van start gegaan na een lange tijd geen sport. Aan mijn schoenen lag het in ieder geval niet, ik heb namelijk mooie nieuwe hardloopschoenen gekocht, aangemeten en dubbel gecheckt met de videocamera in de winkel.

FullSizeRender-3

Dus ik mijn kuiten rekken, masseren en voeten masseren de afgelopen weken. Hielp wel een beetje, maar het blijft wel gevoelig. Ik mocht overigens wel weer lopen, mar ik moest wel weer helemaal opnieuw beginnen met mijn hardloopschema, les 1 dus en minimaal 2 dagen rust ertussen. Voordat ik weer begon met lopen heb ik wat langer rust genomen (anderhalve maand) en afgelopen woensdag ben ik braaf weer met les 1 begonnen (wel nadat ik een echte hardloopbroek had gekocht.. ;-)).

Ik loop met Evy. Rennen met Evy was enorm populair een tijdje terug, maar het fijne is dat zij in de koptelefoon zegt wanneer je met lopen en wanneer je moet rennen en dat bouwt op in 30 weken naar 5 kilometer rennen. Ik was tot halverwege gekomen, maar nu dus weer aan het begin. Maar zo houd ik het wel vol en vind ik het nog leuk ook! 🙂

Schermafbeelding 2015-01-05 om 10.49.50
Week 1 van “Rennen met Evy”

Hardlopen, of sportprestaties in het algemeen, hangt ook samen met voeding. Wat je eet en wanneer je eet is belangrijk. Nu loop en wandel ik nog maar 20 minuten, maar je kan het maar beter vanaf het begin goed doen! Met hardlopen verbrand je vooral koolhydraten, dus daar heeft je lijf behoefte aan, dat is mij duidelijk. Geen zware maaltijden voor het hardlopen, maar eventueel iets lichts van tevoren en als je iets meer hebt gegeten, dan iets langer wachten. Twee dadels en 3 walnoten deden het goed voor mij de laatste keer.

Nu ik nog geen voorbereidingen voor een halve marathon tref, focus ik me vooral op het herstel. Hierbij let ik vooral op mijn zuur-base evenwicht. Sporten zorgt namelijk voor verzuring in het lichaam en dat moet hersteld worden, alkaliseren dus. Dit doe je door bijvoorbeeld veel groente en fruit te eten. Dus: groene smoothies! Daar kan heel veel groente en veel fruit in. Google maar eens op alkalizing foods.

SONY DSC

Mijn post-running Groene Smoothie:

1 rijpe banaan (voor de snelle koolhydraten waar je lichaam behoefte aan heeft na het rennen en voor kalium)
1 kleine peer
1/3 komkommer (evt. geschild)
2 handen spinazieblaadjes (sterk alkaliserend)
beetje limoensap
1/2 cup (kokos)water
1/4 theelepel kaneelpoeder
snuf cayennepeper (sterk alkaliserend!)
beetje verse gember
evt met wat verse munt en peterselie

extra toevoeging: hennepzaad of vegan proteine poeder. Ik eet vaak veel peulvruchten en noten op een dag, maar als ik denk dat ik behoefte heb aan meer eiwitten, dan voeg ik een lepel toe.

Wat eten en of drinken jullie na het sporten?

FullSizeRender-2

 

Sport ze!

(foto’s en recept van Marieke (c))

(Visited 154 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.