Groen met oranje: mooi & lekker!

Dat eten lekker moet zijn, dat is een feit. Maar het oog wil ook wat. Dat lukt niet altijd, dat geef ik toe.
Lekker eten en mooi eten, dat maakt mij gelukkig. Dit in tegenstelling tot mijn 2 katten, die alleen lekker meer dan genoeg vinden. Overigens zijn mijn lieverds wel erg kieskeurig als het om eten gaat! Maar de keuze is wat beperkt sinds Oscar – de zwart-witte kat – suikerziekte heeft, maar ook dan erg kieskeurig. Gelukkig houden ze (weer) heel veel van elkaar <3Eten kan heel lekker zijn, maar er niet uit zien op je bord, soms ook andersom bij een minder geslaagd experiment. Ziet het er prachtig uit, maar geen smaak of kraak! 

Sinds ik plantaardig kook, gebruik ik veel meer verschillende groenten in een maaltijd en daardoor heb je meteen ook meer kleuren. Mijn favoriete kleur is groen en in de plantaardige keuken komt deze gelukkig veel voor. En groen combineert mooi met veel andere kleuren, zelfs met groen. Soms heb je dan een gerecht gemaakt, dat ziet er én prachtig uit én het smaakt ook nog eens erg goed. Dat had ik laatst. 

Groen met oranje, dat is echt een hele fijne kleurencombinatie. Dus werd het: boerenkool met pompoen! Ik ben de laatste tijd erg fan van rauwe boerenkool. In Amerika wordt dit erg veel rauw gegeten (kale, they call it) en het is daar echt een superfood. In Nederland associëren we het echter voornamelijk met boerenkoolstamppot. Daar ben ik iets minder fan van. Maar als salade, echt heerlijk. 
De zwarte quinoa die ik voor deze salade heb gebruikt, maakt het dan ook helemaal af, qua kleurcontrast en qua smaakRecept: 
Salade van zwarte quinoa met boerenkool en pompoen

75 gram zwarte quinoa
1 flespompoen
1 el olijfolie 
1 theelepel ras el hanout
6 a 8 grote boerenkoolbladeren (probeer aan hele bladeren te komen; vers uit de tuin is natuurlijk het beste!)
3 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
1 thl honing
peper en zout
wat gebroken walnoten voor garnering 

(verhoudingen naar wens aan te passen, uiteraard! :-))

1. Verwarm de oven op 200 graden
2. Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing
3. Schil de flespompoen en snij in blokjes. Doe in een ovenschaal en meng de blokjes met een beetje olijfolie, ras el hanout en beetje peper en zout. Zet in de oven voor 15 a 20 minuten. Check wanneer ze gaar zijn (niet te zacht!) 
4. Was de boerenkoolbladeren, scheur van de stelen. De dikke stelen gaan niet in de salade. Scheur de bladeren in stukken. Doe in een schaal.  
5. Maak een dressing van de olie, azijn, honing, peper en zout en meng dit door de boerenkool. Wil je het echt goed doen, masseer de dressing met je handen goed in de bladeren. Hierdoor worden ze iets zachter
6. Meng de gare pompoenblokjes door de boerenkool. Ik heb ruim de helft tot 3/4 gebruikt van de pompoenblokjes. Dit is afhankelijk van de grootte van je pompoen en wat je lekker vindt. De restjes zijn de volgende dag ook weer goed te gebruiken (bijvoorbeeld door zilvervliesrijst mengen)
7. Meng de gare quinoa door de salade (deze mag al wat afgekoeld zijn)
8. Walnoten erover en klaar. Lauwwarm erg lekker

Zo kwam het uiteindelijk op tafel, met wat extra walnoten en broccoli met gember en knoflook
 
Eet Smakelijk!
 
(Visited 110 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.