Gestoofde kweepeer voor alles

Toch even over het weer, maar wat zijn herfstkleuren toch mooi! Geel-oranje bladeren, die afsteken tegen blauwe lucht, daar heb ik dit weekend een tijd lang naar kunnen kijken. Dan hou ik van de herfst. Mooie kleuren, zonnig, maar wel een beetje dat frisse in de lucht. Ik heb zelfs wat mooie oranje bladeren meegenomen naar huis .. ūüôā

www.2catsandthekitchen.com

Herfst is dus ook het seizoen van de kweepeer, dat is wel duidelijk. Nu kun je ze krijgen, nu overal recepten te vinden. Ik stond versteld van het aantal bezoekers van mijn kweepeer recept! Zoveel in twee dagen tijd, wauw! En wat is het toeval, ik heb er nog een paar liggen! Ik besloot dat ik kweepeer bij mijn ontbijt wilde. Ik eet bijna iedere ochtend peer, maar kweepeer .. Rauw niet te doen natuurlijk, dus ik dacht herfst, peer, kweepeer, stoofpeer, gestoofde kweepeer.

www.2catsandthekitchen.com

Overigens is enige voorzichtigheid wel geboden bij het verwerken van kweeperen. Rauw kunnen ze echt knoerthard zijn! Ik heb ‘t de vorige keer, toen ik jam ging maken, gepresteerd om ons keramische mes te slopen. Ok√©, waarschijnlijk was het niet van al te beste kwaliteit, maar er bleef een stukje mes in de kweepeer steken! Dangerous fruit!

www.2catsandthekitchen.com

Gestoofde kweepeer, ik denk dat als je het wat langer kookt of twee keer de stamper erin zet, dat je kweepeercompote hebt, dat is ook lekker. Gestoofde kweepeer doet het ook goed in de yoghurt of met geklopte kokosroom. Ik zou gaan voor ongezoet, omdat mijn stoofpeertjes behoorlijk zoet zijn, maar dat is een kwestie van smaak. Ik deed het door mijn ontbijt en misschien maak ik er nog wel een cake mee van de week!

www.2catsandthekitchen.com

Recept

Haverpap met gestoofde kweepeer met vanille

Voor de gestoofde kweepeer
2 flinke kweeperen (of 3 kleintjes)
2 cups water
1/2 cup biologische rietsuiker
1/2 citroen: sap en de schil
1 theelepel vanille

  • Schil de kweeperen en snijd ze in parten (zonder klokhuis uiteraard)
  • Doe de kweepeer parten in een pan en doe water, suiker, citroensap en -rasp en vanille erbij
  • Breng dit zachtjes aan de kook en laat zo’n 45 minuten zachtjes pruttelen tot de kweepeer zacht is en licht roze begint te kleuren
  • Haal de kweepeer met een schuimspaan o.i.d. uit de pan en doe in een schone weckpot
  • Kook het overgebleven vocht in tot de helft en doe bij de kweeperen¬†(of maak er een siroop van, die je voor andere dingen gebruikt!)

Voor de haverpap (2 porties)
1/2 cup havervlokken
1 cup ongezoete haver- of amandelmelk
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemberpoeder
optioneel: gebroken lijnzaad, hennepzaad, chipzaadjes

  • Doe alles bij elkaar in een pannetje
  • Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken (of langer als je dat lekkerder vindt)
  • Haal van het vuur en roe er eventueel nog lijnzaad of hennepzaad doorheen.
  • Doe de havermout in een kom en leg er wat parten van de gestoofde kweepeer op en maak af met 1 of 2 eetlepels van het kweepeersap

www.2catsandthekitchen.com

Eet smakelijk!

(recepten en foto’s van Marieke (c))

(Visited 1.011 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.