Foodtrends van 2015 in mijn keuken en boerenkoolchips

De foodtrends van 2015 vliegen je om de oren. Wat wordt hip en hot? Nu zijn foodtrends niet heel verrassend en nieuw natuurlijk, vooral een aankondiging van wat meer mainstream gaat worden. Fermenteren bijvoorbeeld doet de mensheid echt al heel lang, maar nu kan je er niet meer omheen. Bekende topchefs gaan er mee aan de slag en het wordt als de grote trend voor 2015 genoemd. Gefermenteerd voedsel is heel gezond, dus ik ben voorstander 🙂 

www.2catsandthekitchen.com
Foodtrends??

Wat ik steeds vaker voorbij zie komen zijn boerenkoolchips. In Amerika (natuurlijk) al heel lang de normaalste zaak van de wereld, maar in Nederland heeft boerenkool nog steeds moeite om de stamppot te ontstijgen. Ik vind dat boerenkoolchips best een trend mogen worden. En nog beter, maak ze zelf (volgens de trend home made). Dat is meteen ook een stuk goedkoper dan in de winkel. Heb je ook een eigen moestuin (ook een trend), dan kan je je helemaal uitleven op dit moment. Onderaan vind je mijn recept voor deze chips.

www.2catsandthekitchen.com

Naast  home made en een eigen moestuin heb ook ik een aantal trends in mijn keuken.  Het zijn technieken, ingrediënten  en gerechten waar ik dit jaar mee aan de slag wil of verder wil uitwerken en mee wil experimenteren.
Wat zijn de trends in mijn keuken?

Fermenteren: ik maakte al eerder mijn eigen zuurkool, fermenteerde tomaatjes, wortels en spruitjes. Vooral de tomaatjes en de zuurkool zijn blijvers. Kimchi staat nog op mijn to do lijstje. Als ik straks weer oogst heb uit mijn tuin ga ik meer experimenteren met fermenteren met verschillende soorten groenten, kruiden en peulvruchten.

 • Doel: iedere dag iets gefermenteerds eten of drinken

Kiemen: kiemen, gekiemde zaden, pitten, bonen en granen zijn echte bommetjes. niet alleen qua smaak maar vooral vol met voedingsstoffen. Alles van een hele plant zit geconcentreerd in die kiem. Ze werken ook nog eens alkaliserend voor het lichaam, dus past het ook bij mijn hardloopmenu 🙂

 • Doel: meerdere keren per week iets gekiemds eten (uiteraard zelf gekiemd)

No-waste: voedselverspilling vind ik vreselijk. Ik doe zelf mijn uiterste best om niets weg te gooien. Restjes eten worden bij mij steevast lunch. Maar ook mij overkomt het weleens dat ik iets vergeet in de koelkast. No-waste is voor mij ook om alles wat eetbaar is aan een product ook op te eten, dus ook de bladeren van de bloemkool en de stam van de broccoli: heerlijk!

 • Doel: minimaliseren van mijn voedsel-waste

Zeewier: zeewier ‘is here to stay’! Zeewier is gezond,  een bron van eiwitten, vitaminen en mineralen en als we nu meer plantaardige eiwitten en dus zeewier gaan eten, dan is het ook nog eens beter voor het milieu. Ik gebruik het nog niet veel in de keuken. Ik maak weleens sushi of ik doe een beetje door sla of noedels, maar dat kan zeker meer.

 • Doel: minimaal één keer per week zeewier verwerken in het eten.

Vegan pizza: maar dan een gezonde en culinair verantwoorde variant. Sinds ik plantaardig eet is de pizza zonder kaas buitenshuis nogal eens mijn redding geweest (zoals bijvoorbeeld tijdens de wintersport). Ik ga aan de slag met gezondere bodems en verrassende toppings (dus geen artisjokken uit blik en tomatensaus uit een potje).

 • Doel: één keer per maand ‘vegan pizza day’!

Nu mijn makkelijke variant op de boerenkoolchips, gewoon uit de oven.

www.2catsandthekitchen.com

Recept
‘Cheesy’ boerenkoolchips

een flinke bos boerenkoolbladeren (genoeg om 1 flinke bakplaat mee te vullen)
3 eetlepels edelgist
2 eetelepels olijfolie
1/8 theelepel zout

 • Verwarm de oven voor op 150 graden
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier
 • Was de boerenkool en droog goed
 • Snij de harde nerf uit de bladeren
 • Meng de boerenkool met de overige ingrediënten door alles goed te masseren
 • Spreid de boerenkool uit op de bakplaat en zet 25 minuten in de oven
 • Laat afkoelen en bewaar luchtdicht

Tip: een flinke lepel tahini (sesampasta) erdoor is ook erg lekker!

(wil je nog eens iets anders met boerenkool? Check dan deze salade (met boerenkool en pompoen) of deze salade met tahindressing 

www.2catsandthekitchen.com

Eet smakelijk!

(Recept en foto’s van Marieke (c))

(Visited 248 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.