Een goede start met boekweit granola

Ontbijt, het blijft – naast de lunch – toch een van mijn favoriete eetmomenten. Ik hou van een stevig ontbijt, alleen fruit is voor mij te weinig. Meestal ontbijt ik met haver, of overnight oats of gekookt. Dit wissel ik af met periodes sojayoghurt met granola, uiteraard zelfgemaakt. Daar doe ik niet alleen mijzelf een plezier mee, maar ook mijn man šŸ™‚Ā 

Floris www.2catsandthekitchen.com

Een wat minder bekend ingrediƫnt om in je granola te verwerken is boekweit. Ik doe dat juist graag, even wat anders dan havervlokken en dergelijke ;-). Ik kwam er ook bij toeval achter, omdat ik een zak kasha (= geroosterde boekweit) in de kast had staan en niet zo goed wist wat ik hier mee moest doen.

www.2catsandthekitchen.com

Boekweit is geen graan, maar een zaadje in een soort driehoekige vorm. Het wordt wel veel als graan gebruikt, bijvoorbeeld in de glutenvrije keuken. Denk maar aan boekweit pannenkoeken. Verder bevat boekweit veel verschillende aminozuren, de stof waar eiwitten van gemaakt worden, en vitaminen en mineralen. Ik verwerk het weleensĀ in salades of als een risotto, maar dus zeker ook in mijn granola!

www.2catsandthekitchen.com

Als ik granola maak, dan varieer ik met wat ik in huis heb aan noten, zaden en gedroogd fruit. Deze variant is vrij basic, maar leef je uit, want granola kent geen grenzen!

Recept

Boekweit granola
Voor een grote pot vol

2 1/2 cup kasha (of rooster gewone boekweit zelf)
1 1/2 cup havervlokken
1/2 cup gepofte gierst of gepofte rijst
1 1/2 cup gemengde zaden en noten (ik had nu pompoen- en zonnebloempitten)
1/4 theelepel zout (bij voorkeur himalayazout)
2 1/2 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1/3 cup ahorn siroop
1/3 cup olijfolie
1 – 1 1/2 cup rozijnen

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Meng kasha, havervlokken, gepofte gierst, noten en/of zaden
  • meng vervolgens zout, kaneel en gemberpoeder door dit mengsel
  • Meng apart de olijfolie en ahornsiroop door elkaar en vervolgens door het droge mengsel, zodat alles goed gemengd is
  • Spreid dit uit over de bakplaat en zet in de oven voor 45 minuten
  • Schep ongeveer iedere 10 Ć  15 minuten het mengsel om
  • Haal de bakplaat uit de oven en meng de rozijnen door het mengsel en laat afkoelen
  • Bewaar in een afgesloten pot.
  • Lekker met verse peer en soja yoghurt!

Tip: varieer met cranberry’s, in stukjes gesneden abrikozen of vijgen of helemaal leuk, gedroogde peer

SONY DSC

Eet smakelijk!

(Recept en foto’s van Marieke (c))

(Visited 546 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.