Dat kan jij ook! Panforte

“Dat kan jij ook maken!”, zegt mijn lief regelmatig tegen mij. Ik weet niet of dat altijd waar is, maar zo nu en dan neem ik de uitdaging wel aan natuurlijk. Hij is vrijwel volledig plantaardig gaan eten door mij, dus als ik dat kan versterken door nog meer lekkere dingen te maken, dan zal ik dat zeker niet nalaten. 

Baas

Zo ook deze week. We zaten, in het kader van de herdenking van de sterfdag van mijn schoonvader (ja, ook dat wordt weleens herdacht), met een deel van mijn schoonfamilie in een Italiaans restaurantje in de stad. Prima vegan gegeten, dat is bij een Italiaan vaak geen probleem. Lekkere pasta met snijbiet en broodkruim en een zoete uientaart. Een plantaardig nagerecht was er niet, maar wel panforte. Doet u maar!

Wij namen een espresso met een stukje panforte. Panforte, letterlijk sterk brood, is een traditioneel kerstgerecht uit Italie (oorsprokeljk uit Siena, Toscane). Tegenwoordig niet meer alleen met Kerst, maar het hele jaar door te krijgen. Het is een stevige harde koek met noten, gedroogde vruchten en veel kruiden, een beetje peperig. Er zijn verschillende varianten en nog meer recepten, maar in de basis is het vrij eenvoudig te maken.

Ik maakte een panforte nero, met chocolade. Dit kregen we ook in het restaurant en dat was echt heel lekker. Verder heb ik vooral gewerkt met wat ik nog in huis had, maar de mogelijkheden zijn groot. Ik gebruikte het gedroogde fruit dat ik in huis had. Ik had er nog wel wat gekonfijte citrusschillen door willen doen, dus dat doe ik de volgende keer zeker. Maak je dus geen zorgen over de ingrediënten.

Recept

Panforte nero met chocolade

1 cup (ruim) gedroogd fruit, waarvan in ieder geval een deel gedroogde vrijgen (ik gebruikte cranberry’s en vijgen)
1 1/4 cup noten, waarvan in ieder geval een deel amandelen (ik gebruikte amandelen, hazelnoten, pecannoten)
1/4 cup + 2 eetlepels bloem
2 eetlepels cacaopoeder
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
40 gram chocolade (puur)
1/4 cup agavesiroop
1/4 cup kokosbloesemsuiker of bruine basterdsuiker
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel water
poedersuiker

 • Verwarm de oven voor op 160 graden
 • Snijd het gedroogde fruit in stukjes
 • Rooster de noten licht in een oven van 160 graden en hak in stukken
 • Meng gedroogd fruit, noten, bloem, cacao, kaneel en gember door elkaar in een kom
 • Meng in een pannetje de agave en suiker en op laag vuur laat je de suiker oplossen in de agave.
 • Voeg vervolgens de chocolade toe en laat smelten en zet het vuur uit.
 • Voeg de olijfolie toe en de eetlepel water en meng alles nog een keer goed.
 • Meng de natte door de droge ingrediënten.
 • Leg bakpapier in een bakvorm (doorsnede: 20 cm) en stort het mengsel erin. Spreid het goed uit in de vorm en druk stevig aan.
 • Bak in de oven gedurende 30 minuten
 • Haal uit de oven en bestrooi met een laagje poedersuiker
 • Laat helemaal afkoelen
 • Bewaar in een afgesloten trommel.

Eet smakelijk!

(foto’s en recept van Marieke (c))

(Visited 211 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.