Cactusvijgen … Lekker!?

Terug van weggeweest! Het was een drukke tijd, een tijd met andere prioriteiten … Tijd die werd opgeslokt door behoefte aan vakantie, vakantie en vervolgens weer druk aan de slag. Ook heb ik een hardloopmijlpaal bereikt in de tussentijd: 8 kilometer!! Ik heb de Damloop by Night gelopen! Eigenlijk per ongeluk, bij inschrijven dachten we nog dat het 5 KM was, maar het bleek toch 5 Engelse Mijl … 😉 

www.2catsandthekitchen.com

En nu weet ik ook dat een belangrijk deel van hardlopen is: gewoon de knop omzetten. Toen ik wist dat het 8 kilometer was en ik net voor het eerst in 2,5 maand 4,5 kilometer had gelopen, dacht ik “oke, ik moet dus gewoon langer en verder lopen..”, en dat ben ik gaan doen. Gewoon langzaam lopen. Nu zit ik dus weer helemaal in het ritme en loop zeker 3 x per week. Ik probeer nu ook sneller te lopen, ik loop dan 5 KM en ‘dwing’ mezelf net iets harder te lopen. En als ik 7 KM loop, dan doe ik het wat rustiger aan, maar ik merk dat ik die nu ook alweer wat harder loop. *trots*

www.2catsandthekitchen.com

Maar nu: cactusvijgen. Ik zag ze in de supermarkt, in de aanbieding en dacht ‘waarom niet?’. Na een paar dagen nadenken wat ermee te doen heb ik de eerste maar eens gepakt en geschild (dat is echt heel makkelijk: snijd de topjes aan beide kanten er af, snijd de schil in de lengte in en vervolgens trek je die er zo af). Ik dacht om gewoon stukjes cactusvijg in de yoghurt te doen. Geen gek idee, toch?

Ik proefde een stukje en mijn mond zat dus echt vol pitjes! Dat vind ik echt niets… Je kan de pitjes gewoon eten, maar ze zijn hard en gaan in je kies zitten enzo. Ik hou er niet van. Dus die stukjes in de yoghurt heb ik even voorbij laten gaan. Ik heb deze vrucht nog wel opgegeten (en de pitjes dus zoveel mogelijk niet), maar wel bedacht dat dit anders moet!

www.2catsandthekitchen.com

De smaak is namelijk heel lekker, zachte zoete smaak en ook niet te zoet. Dus ik was nog steeds overtuigd van de combinatie met mijn ontbijt. Daarnaast schijnen cactusvijgen ook nog eens heel erg gezond te zijn. Vrijwel alle vitaminen en mineralen zitten in deze vrucht en vooral veel C en magnesium. Daarnaast schijnen ze goed voor herstel van je lever te zijn (maar daar heb ik geen problemen mee, dus dat geloof ik dan wel ;-)).

www.2catsandthekitchen.com

De makkelijkste manier om de pitjes eruit te halen is natuurlijk om de geschilde vruchten in de keukenmachine te doen en daarna door een zeef te halen. Dan houd je het sap over, waar je van alles mee kan doen. Check maar eens Pinterest: drankjes, jam, chutney, marmelade, smoothies en ijsjes! Ik heb er met chiazaadjes een soort pudding van gemaakt, die je in je ontbijt kunt gebruiken, maar ook als jam bijvoorbeeld. Ik denk dat je het sap ook goed in een saladedressing kunt gebruiken.

Recept

Pudding van cactusvijgen

500 gram cactusvijgen (± 9 a 10 stuks)
6 eetlepels chiazaad

  • Schil alle cactusvijgen door van de onder- en bovenkant een stukje af te snijden. Snijd vervolgens de schil in de lengte in en je tekst de schil er zo vanaf. Ingewikkeld? Op Pinterest vind je handleidingen genoeg met foto’s en video’s.
  • Snijd de vruchten in stukjes en doe over in de keukenmachine
  • Maal alles fijn (dat is binnen een minuutje gedaan!)
  • Pak een kom en leg er een fijne zeef op. Giet het mengsel uit de keukenmachine (beetje bij beetje) door de zeef. Help met een lepel om het er goed door te krijgen (beetje roeren en wrijven).
  • Ik hield ruim 2 cups (ongeveer een halve liter) cactusvijgensap over.
  • Meng vervolgens met een garde de chiazaadjes door het sap. Ik gebruik deze in de verhouding 1:3 (1 cup vocht : 3 eetlepels chiazaad).
  • Ga na 5 minuten nog een keer met de garde er doorheen en herhaal dit nog 1 of 2 keer, zodat je zeker weet dat alles goed gemengd is. Dan kun je het overdoen in een afsluitbare pot en in de koelkast zetten.
  • Te gebruiken in je ontbijt, in smoothies, in desserts, op koekjes en taartjes en op een geroosterd broodje (met kokosboter!)

www.2catsandthekitchen.com

Eet smakelijk!

(Recept en foto’s van Marieke (c))

(Visited 1.000 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.